Isnin, 30 November 2015

Turn 24

First things first Happy Birthday  untuk diri sendiri... Happy Birthday untuk Nuratika Mohd Zailani yang menyambut birthday esok 2 December 2015....Semoga terus success ye Ika!!!.Selalunya kita ni cuma ucap"Selamat hari jadi, selamat hari lahir, Sanah Helwah, happy birthday, happy bornday, Zhù nǐ shēngrì kuàilè, Otanjyobi omedeto gozaimasu, saeng-il chugha haeyo, Janmadina mubāraka hō". Haa amek ko dah macam² bahasa ada.

Kan best kalau lepas kita ucap tu disusuli dengan ucapan/doa yang lain.Lebih manis lebih sedap didengar barulah rasa hadiah harijadi yang lebih bermakna dengan doa dan jangan lupa aminnn...Ini tidak,"hb" awak.Lagilah tak boleh blah kan.

Assalamualaikum Kekasih Hati..... Krik Krik...macam-macam bunyi bila dengar pasal kekasih hati.. sedar atau tak..dah 24 tahun dah umur ni.. OMG !!! Tua dah rupanya..rasa baru macam sweet 19th... hahhaha... oki lepas ni boleh kahwin..hahahaha as ussually setiap tahun... Terima kasih mak untuk 24 Tahun ni.. I really LOve u Mak.. tak ada orang yang boleh ganti mak.. terima kasih sebab mak selalu ada untuk setiap susah dan senang ika. banyak benda yang mak pendam untuk 24 tahun ini.. but ika pecaya mak yang paling hebat dan luar biasa...Alhamdulilah juga untuk tempoh 24 tahun ini banyak mengajar aku erti hidup yang sebenar.. Erti hidup ini kadang kala buat aku jadi cekal dan pentingkan diri sendiri. Ya Allah aku  mohon untuk  umur 24 tahun ini aku semakin kuat untuk apa-apa yang terjadi secara langsung atau tidak langsung.sesungguhnya engkau perancang yang paling hebat untuk diri ini. permudahkanlah segala urusan aku untuk hari akan datang...amin





Sabtu, 28 November 2015

hidup

Assalamualaikum

Allhamdulilah syukur kepadanya sebab memberikan aku peluang untuk bernafas seperti selalu dan memberikan semangat untuk aku teruskan setiap yang tertulis dalam kamus hidup ku. Alhamdulilah sedar atau tidak hampir 4 bulan aku bekerja di tanah Johor.. dalam sedar atau tidak dalam tempoh 4 bulan ini banyak mengajar aku erti hidup, erti perhubungan, erti kasih syang, erti pershabatan yang ada.. mungkin setiap erti ini banyak maksud dan cerita yang tersendiri tapi alhamdulilah walaupun penat dalam mengejar hari akan datang, aku makin kuat untuk itu. Ya Allah mungkin kadang kala aku merungut untuk setiap dugaan dan ujian diri ini..tapi engkau berikan aku kesabaran untuk aku bangun semula. Penyakit? jika aku still fikir tentang sakit mungkin susah aku nak hidup macam orang yang normal.. Zuriat untuk akan datang? Insyallah jika Allah kata rezeki itu ada maka ada la rezeki itu. mungkin pada medic susah untuk menerima setiap yang terjadi.mungkin.. tapi aku kena  bangun sendiri untuk setiap kesakitan aku. tidak ada orang yang sanggup menolong kita waktu kita sakit..setiap kesakitan yang kita ada kita haruslah bangun sendiri.
hubungan? apa itu erti sebuah hubungan? hubungan antara family, hubungan antara orang ynag kita sayang , hubungan persahabatan, hubungan orang yang kita baru kenal. sedar atau tidak banyak pasang surut untuk sebuah hubungan. mungkin satu hari nanti aku akan kata aku lepaskan untuk sebuah dan semua hubungan.bukan sebab apa mungkin aku terlalu penat untuk kejar dan corak mana-mana hubungan.,kadang kala aku terfikir..kenapa Allah memberikan ujian seperti ini.. kadang kala aku marah sendiri kat diri aku..aku kena redha dengan apa yang terjadi. Ya Allah, jika ini yang tertulis , aku mohon engkau selalu memberikan kekuatan untuk diri aku ini..mungkin susah untuk aku berfikir apa yang akan terjadi atau apa yang perlu aku pilih untuk hidup ini...
mungkin Allah memberikan peluang kepada aku untuk betulkan apa yang terjadi dan apa yang tertinggal.. Aku kena selalu positif untuk setiap keadaan yang ada. mungkin hari ini Allah berikan aku nafas untuk melihat dan merasa apa itu kehidupan dan mebahagiakan orang lain. insyallah aku akan cuba corak hidup ini semampu yang boleh.. amin..

Sabtu, 14 November 2015

november

  بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

selamat pagi dunia dan Assalamulaikum ciptaan ALLAH yang indah. moga hari ini lebih baik daripada semalam. mungkin semalam kita create moment yang indah dalam life ni...tapi hari ni kita tak kan dapat macam semalam.. i love setiap November..but N ovember kali ni melambai penuh dugaan. Aku pun kadang kala bertanya.kuat ke aku untuk hari seterusnya. kadang kala aku bertanya kuat ke aku untuk keluarga ku.
tapi aku tahu walaupun diri aku tak baik.aku masih cuba untuk puas kan hati orang sekeliling aku. kadang kala sedih sebab kadang kala orang yang kita sayang tak pernah kisah apa yang kita buat.. Ya Allah mungkin segala percaturan hidup ini engkau yang tetapkan. tapi aku kecewa dengan hidup ni. segaris ayat yang terluah..rindu, sayang dan banyak lagi.. tapi hanya pada garis bibir.. siapa aku pada mata dia.. ?? kawan? atau sebagai nya..
why love make my life complicated..? lambaian kerja memanggil..pergi atau tak? kalau ikut rasa sakit yang ada sekarang juga aku pergi.. bila pandang mak walaupun tak semuanya indah.. aku berfikir..
kadang kala aku bertanya dalam diri aku.. apa erti sebuah relation? macam mana nak jaga? dia cakap aku tak jaga dia.. ? sedih gak aku rasa..kadang kala aku bertanya pada diri sendiri.. aku ni ada masa senang dia je ke??? banyak soalan yang ada dan datang dalam November ni..
Ya Allah sesunguh nya aku merasakan life ni dah tak ada point dah.. tolongla berikan keyakinan yang ada untuk hidup ini..
aku tiada lagi bahu untuk sandar bila aku nangis. but seriusly.. i miss Sarawak..