Ahad, 19 April 2015

catatan untuk muhammad Fadhullah Sairi

assalamulaikum cinta hati..
selamat pagi kesayangan hati hamba...
terima kasih ya allah untuk kehidupan hambamu ini...

alhamdulilah hari ini minggu ini detik ini.aku rasa something yang aku sendiri tak tahu apa rasa itu.. but just 1 word dan perkataan i love muhammad fadhullah sairi...
hari ini nak story tentang kawan sahabat cinta untuk setiap ketika dan detik.... kawan bertumbuk..kawan manja,.. kawan ngadu..kawan gedik-gedik...kawan gelak ketawa... kawan instagram... dan insyallah jika jodoh itu berkata mungkin dia kawan sepanjang hidup saya..dulu aku dengan dia memang tak sangka kami sejauh ni..instagram jadi tempat favourite kami..yerk la aku duk like picture dia dan dia duk like picture aku...kami kadang kaa berlumba siapa like paling banyak dan cepat waaupun kami tak berhubung guna handphone..betul kata allah jodoh itu rahsia..siapa sangka dia berani mintak id wechat.. pastu nombor handphone..hahhahaha dia memang kelakar dalam senyap...
segaris nama Fadhullah Sairi..  apa yang boleh dikata??
meh aku nak kata alhamdulilah so far so good dengan dia ni kan..dia suka melayan karenah aku yang gedik sikit ini.. dia layan je aku kalau dia datang kuantan tak kira la pergi laundry basuh baju ke...p beli barang dapur aku ke...second aku suka sikap dia selesaikan masalah yang ada diantara kami walaupun bermacam masalah yang datang dia stay cool walaupun dia tak kuat untuk masalah itu...itu kelebihan diri dia..
ketiga dia tak banyak cakap dan terus mak aku padahal waktu tu singkat dan kenalkan aku dengan family dan kawan-kawan dia.. alhamdulilah semua berjalan lancar.. kadang-kadang aku tak terfikir ye la dia bawak aku kenal kawan-kawan dia masa sukan kspl kat Upm ary tu..walaupun singkat alhamdulilah..aku suka dan selesa kenal dengan kawan-kawan dia..sebab relax dan spontan je..
keempat aku suka cara dia yang relax dan tak serabutkan aku..walaupun kami gaduh dan aku merajuk as ussually dia stay cool dan pujuk padahal itu salah aku ..hhahahhahahaha tak sampai 5 minit dia akan pujuk...
 kadang kala aku selalu berbeza pendapat dengan dia but satu sikap dia yang aku suka yang jarang aku jumpa..di selalu cool...relax dan selesai masalah tu dengan relax dan selesai sebelum tidur.. dia memang degil kadang-kadang but dia ok...
paling aku suka part tentang dia...dia pandai ambik hati mak aku..sebab slumber betul dia wassap dengan mak aku.. alhamdulilah mak aku pun suka dengan sikap..itu fadh ini fadh..hahhaha
kadang kala aku jeles gak dengan dia ni..
mungkin orang kata kita perlukan kesabaran dalam kehidupan kita..alhamdulilah itu yang teramal..mungkin orang kata aku ini memilih but memang betul aku kena pilih untuk hidup aku..bukan mencari yang sempurna tapi aku mencari pelengkap kekurangan yang ada dalam hidup aku...mak cakap dia tu dah cukup untuk lengkapkan hidup aku..tapi aku bersyukur dengan perkenalan itu.. mungkin orang kata itulah yang dinamakan jodoh..
 just want share setiap detik yang aku ada untuk dia..dan detik yang dia ada untuk aku...detik-detik ini sepanjang kspl Uitm kat UPM serdang yang mebuat aku kena stay duk 1 ary suntuk kat tepi padang..maklumlah dulu dak seni now sebab dia minat bola...aku pun terikut dia duk kat padang satu hari suntuk....
thank my love n my jantung pisang Muhammad Fadhullah Sairi...

p/s:
dear Muhammad Fadhullah Sairi thank sebab semua yang terjadi secara langsung dan tidak langsung...
kesabaran awak teruji awak still cool cam air cool blog..hahhahha
sentiasa praktis sweet walaupun awak memang tak sweet....hahahaha










Isnin, 13 April 2015

hidup ini.

assalamualaikum
sungguh tenang pagi ni...alhamdulilah aku diberi peluang menunaikan kewajipan sebagai manusia di muka bumi ini...walhal pada ketika ini aku tak kuat untuk segala masalah yang terjadi..
segaris perkataan iaitu penyakit... allah kata penyakit yang datang pada diri kita adalah satu cara untuk menghapuskan dosa yang ada pada diri kita secara tidak langsung..
namun secara tidak langsung juga,,penyakit ini membuat aku rasa tidak yakin untuk hari datang aku..bagaimana aku hendak menghapuskan air mata kesayangan-kesayangan hati aku bila penyakit ini tidak terawat dengan perubatan..ya allah sesungguhnya aku manusia yang mempunyai pelbagai emosi..hanya satu aku harap cuma aku diberi kekuatan dan peluang untuk aku mampu menghapuskan airmata kesayangan-kesayangan hati aku dia jari aku...
kadang kala bila terfikir apa yang doktor cakap membuat aku tidak yakin untuk diri.tapi mak selalu ada untuk setiap keadaan aku..puan misilah othman merupakan kekuayan yang aku ada..mungkin pada luaran orang sekeliling melihat aku tertawa...melihat aku cekal untuk hidup aku..tapi itu hanya luaran...sememangnya aku tak kuat untuk itu..sebab hati manusia lain tak sama macam hati kita dan apa yang kita fikir kan...kadang kala orang dengki dengan kita macam-macam benda dia boleh buat termasuk sihirkan orang..itu lah yang terjadi pada aku...ya allah terima kasih sebab memberikan aku ibu yang selalu dibelakang setiap perbuatan aku...amin..aku bersyukur.

Sabtu, 4 April 2015

berdiri diatas pengalaman lepas

assalamualaikum
selamat malam dunia...keluarga dan kawan-kawan..
alhamdulilah aku dapat menikmati suasana malam yang tenang..
diam tak diam..hampir 6 bulan aku di pahang..dimana daripada aku nothing sehingga alhamdulilah aku jadi seorang yang bekerjaya...teringat pada umi dan abah yang menghulurkan bantuan waktu aku kat pahang ni..jasa mereka,sifat kebaikan naluri ibu dan bapa yang ada pada mereka buat aku tersentuh lihat keluarga mereka..namun orang kata setiap pertemuan ada perpisahan..mungkin tiada jodoh dengan keluarga mereka..
pahang negeri yang membuat kan hidup aku menjadi seorang yang cekal.bukan mudah untuk melupakan apa yang terjadi. tempoh 6 bulan membuatkan aku menjadi seorang yang cekal dan mementingkan diri dalam diri aku..
terdiam kata untuk tempoh 6 bulan ni..banyak pengajaran yang merubah aku supaya berdiri di kaki sendiri..6 bulan yang lepas aku datang ke pahang dengan harapan dia yang terakhir...namun tiada apa yang menjadi terakhir...betul mak kata..kita merancang but allah tentukan.kesungguhan yang ada pada mulanya nampak kesungguhan..tapi akhirnya sia-sia penantian yang ada...allah itu maha adil..mungkin bukan hari ini...mungkin hari esok apa yang tersembunyi terbukti depn mata..allah..pe yang aku rasa..2 minggu keja terabai 2 minggu aku sakit disebabkan lelaki yang melafazkan janji..alhamdulilah aku bersyukur bahawasanya dia bukan untuk diri dan keluarga aku...tapi satu kata tentang dirinya yang aku terlafaz..aku benci dia sebab sifat kurang memahami dan membiarkan .susah untuk mengukap but itu yang terjadi dimana silap mungkin aku sendiri tak tahu....ya allah hanya satu doa jadikan aku seorang yang pemaaf dan sentiasa kuat dan cekal..kembalikan aku yang dahulu.yang tak menyakitkan hati orang dan sentiasa berfikir setiap kesan yang terjadi..amin..
kadang kala aku bertanya..adakah aku bahan uji kaji pada mereka yang melafazkan janji?
mungkin pada mereka..ya allah aku tak kuat untuk hati aku sendiri .aku tak kuat untuk takdir seterusnya ..walaupun dalam masa yang sama aku bersyukur dengan ketentuanmu cuma aku tak kuat untuk cekalkan hati aku..sebab aku manusia yang mempunyai hati yang kadang kala aku sendiri tak mampu nak hadap masalah tu..
ya allah berikan aku semangat untuk hari akan datang aku..pada siapa aku pun tak tahu untuk sampaikan apa yang ada dalam hati aku...
angin tolong sampaikan apa yang dalam hati aku..tapi angin pun tak boleh nak sampaikan ayat untuk apa yang ada dalam hati ini...mungkin berat apa yang terjadi.. ya allah aku mohon untuk kuatkan hari ku ini...mak terima kasih sebab selalu berada di belakang ika..