Jumaat, 2 Januari 2015

zaujah yang lengkap untuk zauj?

bismillahirrahmanirahim..

todays nothing nak story sangat but nak story sikit about  pasal 'ZAUJ' dan 'ZAUJAH' ni. hari ni dapat sedikit ilmu semasa sedang berlaman sosial,

bukan apa aku tertanya sebab ada seorang hamba allah yang bertanya tentang ada perkataan 'zauj' dan 'zaujah' ni. makanya aku pun bertanya dan tertanya2 pada diri sendiri apa itu 'zauj' dan 'zaujah' itu?

sedih gila sebab aku tak tahu apa maksud dua perkataan tu.. aku pun search la kat  atok google dan terjumpa la maksud this word... , ilmu ni ... 

zauj bermaksud bakal suami
zaujah pula bermaksud bakal isteri..

so lepas baca bende alah ni, tukar la perkataan 'future husband/ future wife'  yang ala-ala omputeh korang tu kepada perkataan yang lebih sopan ni : zauj / zaujah ....hmm ada hamba allah kata perkataan ini sweet bila menggunakan..nampak sikit arab nya..habis kadang aku tertanya...habis tu bila nak nampak melayunya...
pelik la....
berbalik pada hamba allah tadi..dia bertanya about calon zauj aku..hahahha amacam nampak arab tak?hahaha aku pon tak berani nak cakap...pada aku cukupla sekadar calon zauj aku tu sejuk mata memandang dan sayang aku sepenuhnya dan boleh bertanggungjawab membimbing aku..
but hamba allah ni tak puas hati dengan jawapan yang aku bagi dekat dia...
dia boleh siap kritik lagi tentang ciri-ciri zaujah dalam diri aku..
for hamba allah itu, aku tak mintak sakit macam ini..mungkin allah menguji hambanya untuk hari akan datang..
how ?when? who? is not important..
yang penting dia menerima aku seadanya aku...
ya allah begitu berat apabila melihat ciri zaujah yang dipertikaikan oleh hamba allah itu..siapakah dia yang menjadi hamba allah yang misteri itu,,,aku bertanya pada diri aku..
mungkin aku bukan zaujah yang sempurna dimata seorang zauj..tapi aku adalah diri aku... yela..saya wanita bekerjaya..yang selalu mengikut peredaran zaman but tanggungjwab pada allah alhamdulilah aku tak pernah lupa..mungkin pada hamba allah itu aku tak layak bergelar zaujah untuk zauj...hmm.. i fell down now...macam mana ini.. wake up nuratika mohd zailani...u strong gurl ok...says smile and cheesee...

tak ada apa yang aku ubah untuk hidup orang lain..kecuali zauj aku yang mebimbing..insyallah...untuk menjadi yang lengkap insyallah jika allah itu izinkan ...aku mengikut apa yang tertulis untuk diri aku..k la...aku nak balik kerja ni...
nannti kita story mory lagi ok..












Tiada ulasan:

Catat Ulasan